Skip to content Skip to footer

Filmavond De Blinker: 20.000 espieces de abejas

📅 Datum: 15 oktober 2024
📍 Locatie:  De Blinker, Parklaan 5, Kortenhoef
⏰ Tijd: inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00
🔞 Leeftijdsgrens: Alle leeftijden
💰 Entree: € 10.00, bij voorkeur cash, anders een tikkie aan de deur

Alles zit al vervat in haar naam. Het hoofdpersonage van 20.000 especies de abejas werd geboren als jongen; haar Baskische ouders noemden haar Aitor, ‘goede vader’. Inmiddels is ze acht en wordt steeds duidelijker dat ze liever een meisje zou zijn.

Welwillend komen haar ouders haar tegemoet met de meer genderneutrale naam Cocó – in Frankrijk, waar het gezin inmiddels woont, een koosnaam die zoiets als ‘lieverd’ aanduidt.

Haar moeder Ane benadrukt dat er geen ‘jongensdingen’ en ‘meisjesdingen’ zijn, dat alles mag. Maar buiten de context van hun gezin werkt dat niet zo. Het meisje wil niet dat de hokjes worden weggehaald, ze wil in een ánder hokje, zodat de wereld haar benadert zoals zij zichzelf voelt. En dus wil ze Luciá heten – een naam die met zijn verwijzing naar licht óók betekenisvol is.

20.000 especies de abejas (‘20.000 soorten bijen’) volgt Luciá’s gezin tijdens een zomervakantie in het Baskische geboortedorp van moeder Ane. Die is met haar drie kinderen de spanningen van haar huwelijk even ontvlucht. Spanningen die voortkomen uit financiële moeilijkheden, maar ook uit de worsteling van hun jongste kind.


Een van de knapste dingen aan dit zelfverzekerde debuut is hoe regisseur Estibaliz Urresola Solaguren duidelijk maakt dat in feite iedereen vecht tegen de kloof tussen wie ze zijn en wie ze zouden willen zijn, of hadden willen zijn, of voor anderen moeten zijn – zonder daarmee te bagatelliseren hoe fundamenteel de interne strijd van Luciá is. Zie bijvoorbeeld de oma van het meisje, bij wie het gezin in huis verblijft – met alle hectiek die dat oplevert, wordt dit huis ook een soort bijenkorf. Oma Lita zit klem tussen het keurige beeld van de liefhebbende geweduwde dat ze presenteert en haar meer ambivalente gevoelens over wijlen haar eega, die onder het mom van zijn kunst jonge vrouwen naar zijn studio haalde. De enige die volledig vrede heeft met wie ze is, lijkt Lucia’s oudtante Lourdes, de houder van de bijen waaraan de film zijn titel ontleent. Zij is dan ook de enige die Lucia onvoorwaardelijk accepteert.

Na de film is er tijd om gezellig wat te drinken en na te praten over de film.

Ben je benieuwd naar de eerdere films die zijn vertoond? Neem eens een kijkje in ons Filmarchief.

 
Over ons
Stichting Gooi & Vecht Inclusief zet zich in de Gooi- en Vechtstreek in voor een brede invulling van het lokale regenboogbeleid om de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI-personen te verbeteren. De stichting bestaat uit vrijwilligers en betrokken mensen die activiteiten organiseren en mensen verbinden om bij te dragen aan een gelijke toekomst voor iedereen.
Stichting Gooi & Vecht Inclusief © 2025.