Pride walk
Datum: 19 oktober 2024
Locatie: Oosterspoorplein, Hilversum
Tijd: 15.00 tot 17.00, inloop vanaf 14.30
Leeftijd: alle leeftijden
Entree : Gratis
Het meedoen aan een Pride March of Pride Walk or Parade wordt veel mensen uit onze community gezien als een symbolische manier om zichtbaar te zijn en zich even te wanen in een veilige omgeving. Wereldwijd worden deze wandelingen georganiseerd, waarbij de Rainbow community en niet-Rainbow community dichter bij elkaar worden gebracht. Op verzoek van leden van de community wil Stichting Gooi en Vecht dit jaar ook een Pride Walk organiseren. Hilversum 600 is hiermee een mooi thema voor dit historische evenement. Dit evenement zal niet alleen de rijke geschiedenis van Hilversum benadrukken, maar ook de inclusiviteit en diversiteit van onze gemeenschap vieren. Wij zijn van mening dat deze activiteit een logische verbinding vormt tussen de viering van het 600-jarig bestaan en onze missie voor het streven naar een diverse en inclusieve samenleving.
Waarom organiseren we een Pride Walk?
Anno 2024 staan de LHBTQ+-rechten wereldwijd nog altijd onder druk. Hoewel Nederland vaak wordt beschouwd als een vooruitstrevend land op dit gebied, is er ook hier nog sprake van onzichtbaarheid en discriminatie van de Rainbow Community, zelfs in kleinere steden zoals Hilversum. Recent onderzoek laat zien dat discriminatie tegen personen uit onze community nog steeds een probleem vormt in Nederland, zelfs in gemeenschappen waar tolerantie wordt verwacht.
Sinds de oprichting van onze stichting in 2021, hebben we een zorgwekkende afname van die verwachte tolerantie waargenomen. Diverse incidenten, zoals het wegrukken van regenboogvlaggen van gevels, het bekladden van reclameborden met boodschappen gericht aan onze community, en het uitschelden of intimideren van onze Rainbow communtiy op straat, laten zien dat er nog veel werk te doen is.
Daarom vinden wij het essentieel om niet alleen de verworven vrijheden te vieren, maar ook een krachtig tegengeluid te laten horen. Een Pride Walk biedt een uitgelezen kans om de diversiteit binnen onze samenleving zichtbaar te maken en het gesprek over acceptatie en gelijkheid te stimuleren.
Startpunt (Oosterspoorplein, Hilversum)
inloop v.a. 14:30
Start voorprogramma 15:00 met sprekers.
- Ryan Ramharak (bekend van het tv-programma Ryan is Zwanger)
- Jacqueline Kalk (Wethouder gemeente Hilversum)
- Ines Kostic (lid van de Tweede Kamer)
Ryan Ramharak is een trans non binair Hindostaans Nederlands persoon. Ryan is de baba en ouder van Ravi en partner van David. Samen wonen zij als gezin in Hilversum. Ryan zet zich in voor de trans gemeenschap op verschillende manieren. Die host bijvoorbeeld een supportgroep voor trans en non binaire personen met een zwangerschapswens en Ryan heeft samen met Suus te Braak het project Break Buddy opgezet. Een buddyproject voor trans en non binaire mensen op de wachtlijst van de genderzorg.
Jacqueline Kalk
Wethouder Hilversum
Financiën, Wonen, Inclusie Vergunningverlening, toezicht en handhaving, Sport, Participatie, Project circusterrein & Wijkwethouder Oost.
Ines Kostić (Hilversum) is sinds december 2023 Kamerlid en was daarvoor fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Noord-Holland, waar die sinds 2019 volksvertegenwoordiger was. Kostić is politicoloog (internationale politiek) en heeft ook Kunst Cultuur en Media gestudeerd. Op 10-jarige leeftijd vluchtte die met diens ouders en broertje uit de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Sinds 2016 woont Ines in Hilversum, met diens vriendin, een pasgeboren baby en twee katten uit het asiel. Voordat Ines de Tweede Kamer in ging gaf die als vrijwilliger van COC Midden-Nederland voorlichting op scholen over lhbtiqa+ onderwerpen.
Als politicus is Ines een strijder voor de queer-gemeenschap met diens inzet voor provinciaal ‘regenboogbeleid’ en het feit dat volksvertegenwoordigers in de provincie Noord-Holland niet meer alleen ‘meneer’ of ‘mevrouw’ genoemd kunnen worden, maar ook kunnen kiezen voor de genderinclusieve term ‘Statenlid’. In de Tweede Kamer is een motie van Ines aangenomen die de regering oproept om een definitief einde te maken aan niet-medisch noodzakelijke en non-consensuele ingrepen bij intersekse kinderen.
We eindigen de route op het terras van Roast Bar & Grill in Hilversum (’s-Gravelandseweg 12D). Op het terras vindt een kleine informatiemarkt plaats waar je onder andere informatie kunt krijgen over de Gooise Pride en de deelnemende organisaties. Er zal muziek zijn en de mogelijkheid om een hapje te eten en een drankje te nuttigen.
Safe spaces
Voor deelnemers van de Pride Walk is het mogelijk om bij de WE (Kerkstraat 59, Hilversum) gebruik te maken van paskamers. Je hoeft geen afspraak te maken. De collega’s staan voor je klaar wanneer je onze winkels binnenwandelt. In de paskamer kun je gebruikmaken van een stopcontact (voor bijv. een krultang of het opladen van je telefoon). Er zijn maximaal 8 paskamers beschikbaar. Kijk voor meer informatie: www.wefashion.com/nl_NL/pride/pride.html